Πάτρα: Το υγροποιημένο φυσικό αέριο φέρνει νέες θέσεις εργασίας

Estimated read time 1 min read

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και η εισαγωγή ενός σύγχρονου καυσίμου αρχικά στη ναυτιλία και υπό προϋποθέσεις για βιομηχανική χρήση, είναι τα οφέλη που θα προκύψουν από την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ θα επισκεφθούν την περιοχή για επαφές με τους φορείς στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο σχεδιάζεται να φτάσει στην Πάτρα μέσω του προγράμματος POSEIDON MED II. Το πρόγραμμα είναι εντοπισμένο στη ναυτιλιακή χρήση. Ωστόσο, η μονάδα που θα δημιουργηθεί προβλέπεται να είναι επεκτάσιμη με κατεύθυνση την ΒΙΠΕ για χρήση από εγκατεστημένες μονάδες.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται μακρινή από τοπικούς φορείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αντιθέτως, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το σύγχρονο καύσιμο, αφενός για λόγους οικονομίας και αφετέρου γιατί είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», εκπρόσωποι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ θα επισκεφθούν την Πάτρα στο προσεχές διάστημα (πιθανότατα 3-4 Φεβρουαρίου) για να έχουν συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και να ενημερώσουν για τον σχεδιασμό που προωθεί η εταιρεία.
Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ
Ο λόγος που προωθείται η χρήση φυσικού αερίου είναι γιατί διασφαλίζει τη συμμόρφωση προς την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο. Από τα τέλη Οκτωβρίου του 2016 έχει αποφασιστεί η υιοθέτηση σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα του ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο, με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2020. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ συμμετέχει και συντονίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED II, το οποίο αποσκοπεί στην εισαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως κύριο καύσιμο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και στην ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου υποδομών ανεφοδιασμού των πλοίων με LNG. Το έργο έχει διάρκεια 5 χρόνια και λήγει στο τέλος του 2020.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν -εκτός της Πάτρας- τα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας, της Βενετίας και της Λεμεσού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 53.279.405 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή («Συνδέοντας την Ευρώπη»), ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τους 26 εταίρους του προγράμματος που αφορούν επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Στοχεύει στον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας λιμανιών για τη χρήση LNG ως καύσιμο στα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός εφοδιαστικού δικτύου για τη μεταφορά και διανομή LNG.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

 

Από την έντυπη έκδοση
Πελοπόννησος

You May Also Like

More From Author