«Για εξαπάτησή τους 8 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 κάνουν λόγο οι έμποροι της Δυτικής Αχαΐας, που έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους»

Estimated read time 1 min read

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Αρ.Πρ.:6321/21-6-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Για εξαπάτησή τους 8 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 κάνουν λόγο οι έμποροι της Δυτικής Αχαΐας, που έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους»

Για εξαπάτησή τους 8 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 κάνουν λόγο οι έμποροι της Δυτικής Αχαΐας, που έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και τώρα υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα καταστήματά τους.

Με επιστολή, που κοινοποιεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του Νομού Αχαΐας, ο πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής, κ.Νίκος Τσώκος, ζητάει τη διαγραφή των τόκων για εκείνα τα δάνεια.

Στην επιστολή, ο κ. Τσώκος τονίζει:

«Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουνίου στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου χωρίς καμία εξαίρεση -ακόμη και αυτά των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας- θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να τα αναθέσουν προς διαχείριση ή να τα πωλήσουν σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες ή σε ιδιωτικά funds, αντίστοιχα. Το θέμα αφορά άμεσα την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, καθώς είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που εί- χαν λάβει αυτού του τύπου τα δάνεια από όλες τις τράπεζες, μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 8.6.2008 με επίκεντρο τη Δυτική Αχαΐα. Η αποπληρωμή των εν λόγω δανείων θα έπρεπε να γίνει σε βάθος χρόνου μόλις μιας τριετίας και με επιτόκιο 11- 12%, όμως είχαν δοθεί διαδοχικές παρατάσεις με καταβολή των τόκων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, με παρεμβάσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα, ίσα-ίσα το γιγάντωσε. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, σαν χθες το έτος 2008, και μετά τον καταστροφικό σεισμό με θύματα 2 συμπολίτες μας, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος ήταν επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφτηκε την πόλη μας και κηρύσσοντας τον Δήμο μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι θα καταγραφούν οι ζημίες στις επιχειρήσεις και θα αποζημιωθούμε. Οι ζημίες καταγραφήκαν από κλιμάκια της Περιφέρειας άλλα αντί αποζημιώσεων προ- ωθήθηκε τραπεζικός δανεισμός με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με τρελά επιτόκια δανεισμού και αποπληρωμή μόλις σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τσώκος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «τα δάνεια τα πήραμε όταν συνέπεσε η κρίση. Απλά μας δόθηκε παράταση στην αποπληρωμή, δεν μας χαρίστηκε κανένας τόκος. Ισα- ίσα μεγάλωσε η οφειλή. Και πλέον θα χάσουμε τα μαγαζιά μας, αφού τα συγκεκριμένα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες σε ξένα funds».

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Θα προχωρήσετε άμεσα σε πλήρη διαγραφή τόκων και αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου σε βάθος 20ετίας;

2. Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, Θα αφήσετε ανυπεράσπιστους τους δανειολήπτες των σεισμοδανείων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

You May Also Like

More From Author