Ερώτηση της βουλευτού Β’ Αθηνών Ε. Ζαρούλια για την προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού από τον Δήμο Πατρών για την περισυλλογή και τη διαχείριση αδέσποτων

Estimated read time 1 min read

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού από τον Δήμο Πατρών για την περισυλλογή και τη διαχείριση αδέσποτων»

Μετά την ουσιαστική παύση λειτουργίας του «Σταθμού Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών» – η τυπική είναι θέμα ολίγων ημερών – ανακύπτει σοβαρότατο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο της Πάτρας. Μέχρι στιγμής η επίσημη πολιτεία σ’ αυτό το ευαίσθητο θέμα έχει δείξει εγκληματική αδιαφορία. Ο αριθμός των αδέσποτων είναι πολύ μεγάλος, δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα προκειμένου να διενεργούνται στειρώσεις, τα εγκαταλειμμένα και κακοποιημένα ζώα δυστυχώς αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Μέχρι σήμερα κανένας επίσημος φορέας – πλην της «Μέριμνας» με τη μορφή οργανωμένου φιλοζωικού σωματείου στην Πάτρα, δεν υπάρχει. Οι μόνοι που παράγουν πραγματικό έργο σ’ αυτό το δύσκολο τομέα, είναι μια ομάδα εθελοντών φιλόζωων που φροντίζουν – εξ’ ιδίων δυνάμεων – να υιοθετηθούν, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν και να φιλοξενηθούν πλήθος ζώων.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2015, ο Δήμος της Πάτρας, προκήρυξε πρόχειρο διαγωνισμό για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων, προϋπολογισμού δαπάνης 73.615,50 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2016. Και εδώ ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος. Τον τελευταίο ένα χρόνο στην Πάτρα μια πολίτης ονόματι Μαρία Μανωλοπούλου του Σωτηρίου, εμφανίζεται ως εκπρόσωπος και πρόεδρος ενός ανύπαρκτου φιλοζωικού σωματείου με την επωνυμία «Πατρινή ένωση προστασίας αδέσποτων ζώων». Η πολίτης αυτή εκτός από σειρά σοβαρότατων προβλημάτων που έχει προκαλέσει σε μεγάλο αριθμό φιλόζωων της Πάτρας, κάνοντας ανυπόστατες καταγγελίες εις βάρος τους – ήδη έχει μηνυθεί από κάποιους – δεν παράγει κανένα απολύτως έργο στο τομέα της φιλοζωίας. Και όχι μόνο, δηλώνει ψευδώς σε δικόγραφα και ενώπιον τόσο ποινικών όσο και πολιτικών δικαστηρίων, ότι εκπροσωπεί ένα σύλλογο που δεν υφίσταται.

Σύμφωνα αφενός με έγγραφο με αριθ. πρωτ. 2232/5-10-2015 του τμήματος Αρχείου του Πρωτοδικείου Πατρών, κανένα καταστατικό συλλόγου με την επωνυμία «Πατρινή ένωση προστασίας αδέσποτων ζώων» δεν έχει καταχωρηθεί στα αρχεία της υπηρεσίας.

Αφετέρου σύμφωνα με το υπ. αριθ. πρωτ. 6178/135083 / 15-10-2015 έγγραφο του Δήμου Πατρέων (τμήμα Γεωργικής ανάπτυξης), η ανωτέρω πολίτης απλώς κατάθεσε μια αίτηση στο Δήμο, ζητώντας να της χορηγηθεί αριθμός πρωτοκόλλου, για την κατάθεση του καταστατικού του ανύπαρκτου συλλόγου της. το σχετικό καταστατικό βρίσκεται στο συρτάρι του αρμοδίου υπαλλήλου, του Δήμου, και σε καμία περίπτωση δεν έχει επισήμως κατατεθεί κάπου. Άλλωστε σύμφωνα και με το Ν. 1264/82 ακόμη και οι ενώσεις προσώπων που δεν έχουν νομική προσωπικότητα, οφείλουν να καταθέσουν συστατική πράξη στη γραμματεία του αρμοδίου Ειρηνοδικείου, γεγονός που ουδόλως συμβαίνει εδώ.

Θα πρέπει λοιπόν ενόψει αυτού του θέματος, και εφόσον διακυβεύεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό προϋπολογισμού δαπάνης, οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Πατρέων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού. Καθώς είναι βέβαιο πως η εν λόγω πολίτης με την ιδιότητα της προέδρου του ανύπαρκτου φιλοζωικού σωματείου, θα διεκδικήσει συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν προκείμενου ο εν λόγω διαγωνισμός να μη κινδυνεύσει από τη συμμετοχή αναρμοδίων και επικίνδυνων πολιτών;
Πως είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να εξαπατά αρχές και φορείς εκπροσωπώντας ανύπαρκτους συλλόγους;

Αθήνα, 12/01/2016
Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

You May Also Like

More From Author