Κόψιμο σε συντάξεις μόνο πάνω από 1,000 ευρώ, αλλιώς φεύγω

Estimated read time 1 min read

Επειδή λέγονται και γράφονται διάφορα «ηρωικά» για τις προθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων, σας μεταφέρω δυο πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Η πρώτη: Η τρόικα ΑΠΑΙΤΕΙ τη μείωση και των κύριων συντάξεων όσων βρίσκονται ήδη στη σύνταξη -όχι μόνο εκείνων που θα βγουν από δω και πέρα. Γεννήτορας της ιδέας είναι ο Πολ Τόμσεν, που προίσταται του ευρωπαικού τμήματος του ΔΝΤ και αποτελεί καθημερινό συνομιλητή του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Σημειώστε ότι δεν δέχεται καν να ακούσει την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1% των εργοδοτικών και κατά 0,5% των εργαζομένων), θεωρώντας ότι θα οδηγήσει σε πτώση της ανταγωνιστικότητας και άνοδο της ανασφάλιστης εργασίας.

Η δεύτερη: Ο πρωθυπουργός, μπορεί να έχει δεσμευτεί δημοσίως πως θα αντισταθεί στις πιέσεις για νέες περικοπές των κύριων συντάξεων, ωστόσο έχει ήδη δεχτεί εισηγήσεις για υποχώρηση από αυτή την «κόκκινη γραμμή«. Στις συσκέψεις της στενής οικονομικής ομάδας (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος) με Παππά, Φλαμπουράρη, Γεροβασίλη, έχει διατυπωθεί η πρόταση να επαναχαραχθεί η «κόκκινη γραμμή» και να τεθεί ως νέο όριο τα 1,000 ευρώ. Δηλαδή, να δεχθεί η κυβέρνηση περικοπές στις κύριες συντάξεις που είναι πάνω από αυτό το ποσό, αλλά όχι στις άλλες…

Όπως εκτιμάται, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περάσει από τους βουλευτές του Σύριζα, στη λογική «κλείνουμε την αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του δημόσιου χρέους».

Και αν δεν ικανοποιήσει ούτε αυτό την τρόικα; Ας μην εκπλαγούμε αν η κυβέρνηση υποβάλλει την παραίτησή της… Το βέβαιο είναι ότι Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή εισήγηση για μείωση στις κύριες συντάξεις και κάτω των 1,000 ευρώ. Δεν το αντέχει πολιτικά…

You May Also Like

More From Author