Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015 και το έργο «GrItCUZINE»

Estimated read time 1 min read

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ θέτει στο επίκεντρο την τοπική γαστρονομία και σε συνεργασία με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2015 στο πλαίσιο του έργου “GrItCUZINE” και της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015» (European Cooperation Day).

Το έργο με τίτλο “Cultural gastronomic particularities: Creation of an identity of the local gastronomic heritage in the region Greece – Italy” και ακρωνύμιο “GrItCUZINE” (Πολιτιστικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες: Δημιουργία μιας κοινής ταυτότητας της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας – Ιταλίας), έχει σαν κύριο αντικείμενο τη διατήρηση και την ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε περιοχής. Ο βασικός σκοπός του έργου είναι η ποιοτική αναβάθμιση και πολιτιστική ανάδειξη της ελληνικής και της ιταλικής διατροφής μέσω των κοινών καθώς και των διαφορετικών γαστρονομικών συνηθειών.

Την Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου στο Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο (10.00 π.μ.) και στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα (6.00 μ.μ.). Οι εκδηλώσεις απευθύνονται κύρια στους επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους της γαστρονομίας και αναφέρεται στην πιστοποίηση ποιότητας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το τελικό διεθνές Συνέδριο στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10:00 π.μ. με μεγάλη συνεδρία και τους εκπροσώπους των μελών του δικτύου. Στη συνέχεια της ίδιας μέρας (1:00 μ.μ.) η συζήτηση θα προχωρήσει σε κρίσιμα θεματικά πεδία για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Οι  θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων του έργου GrItCUZINE και προοπτικές συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία τη νέα προγραμματική περίοδο
  • Η εξέλιξη του κλάδου της Γαστρονομίας στη Δυτική Ελλάδα
  • Γαστρονομία, πολιτισμός, τουρισμός. Καλές πρακτικές και περαιτέρω προοπτικές

Στο μεγάλο τελικό Συνέδριο θα συμμετέχουν Έλληνες και Ιταλοί εκπρόσωποι των εταίρων του δικτύου GrIt CUZINE: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. και Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Brindisi, Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων Περιφέρειας Μπρίντιζι – CNA Brindisi, ενώ επίσης θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές όπως το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, ο θεσμός «Ημέρες Γαστρονομίας», κ.α.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνδυαστούν με τον εορτασμό της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015» (European Cooperation Day) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο εορτασμός της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις, κ.λπ. Καπέλα με το λογότυπο του ευρωπαϊκού προγράμματος θα δοθούν ως δώρο στους συμμετέχοντες. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος www.greece-italy.eu

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έργου GrItCUZINE και της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015» (European Cooperation Day), στον χώρο της Αγοράς Αργύρη και για τις ημέρες 28 και 29 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενείται έκθεση παραδοσιακών σκευών μαγειρικής και συναφών με την τοπική γαστρονομία αντικειμένων από περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο GrIt Cuzine υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25%.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δράσεις του GrItCUZINEμπορείτε να επικοινωνείτε με:

  • Κώστας Τζαμαλούκας (Υπεύθυνος έργου ΑΕΠΔΕ)

Τηλ.: 26210 37146

Email: ktzam@aepde.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

  • Σοφία Καιάφα

Τηλ.: 2610 622027

Email: kaiafa@datarc.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2015» μπορείτε να επικοινωνείτε με:

  • Σύμη Πασαλίδου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας για το Πρόγραμμα ΕΕΣ «Ελλάδα-Iταλία»)

Τηλ.: 2310 469616

Email: spasalidou@mou.gr

  • Θέμη Χατζηκωνσταντίνου

Τηλ.: 2310 469630

Email: tchatzikonstantinou@mou.gr

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours